Rotator Kuf Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Rotator Kuf Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Rotator Kuf Sendromu

Rotator Kuf Sendromu, omuz manşeti ile kemik yapısı arasındaki mesafenin daralması sonucu ortaya çıkan bir sıkışma ile görülen omuz rahatsızlığıdır. Rotator Kuf, diğer adıyla omuz manşeti, omzu sabit tutmak için birlikte çalışan kaslar ve tendonlardan oluşan bir gruptur. Bu kaslar, omzun daha iyi çalışmasını sağlarken, tendonlar ise omuz bölgesini sabit tutma görevini üstlenir. Bu tendon ve kas grubunun hasarları nedeniyle ağrılar meydana gelebilir. Bu bölgede ortaya çıkan ağrılar sonucunda, böyle hasarların olabileceği ilk olarak akla gelir.

Rotator Kuf Sendromu Nasıl Ortaya Çıkar?

Omuz eklemi; kürek kemiği, kol kemiği ve köprücük kemiğinden oluşur. Kol kemiği, köprücük kemiği ile tendonlar aracılığıyla bağlıdır. Rotator kuf tendonu, kemiğe yapışarak kasılır. Bu sayede kol kalkar ve omuz hareket eder. Rotator Kuf Sendromu, omuz manşeti ile kemik yapısı arasındaki mesafenin daralması sonucu ortaya çıkar. Uzun süreli kolların yukarıda kalması, sık sık yapılan fırlatma şeklinde kol hareketleri bu mesafenin daralmasına sebep olabilir. Bunların yanı sıra kireçlenme ile de mesafe daralarak eklem uçlarındaki kemiksi yapılar yakınlaşır.

Rotator Kuf Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Rotator Kuf Sendromu yaşayan hastalarda ağrı en önemli belirtidir. Kolun arkaya götürülerek hareketi sırasında ağrı görülür. Ağrı sebebiyle omuz üzerine yatamamak gibi şikâyetler de belirtiler arasındadır.

Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Rotator Kuf Sendromu'nda tanı, fizik muayene ile konulmaktadır. Ancak sıkışma düzeyi ve hastalığın derecesinin incelenmesi gerekiyorsa MR tetkiklerine başvurulmalıdır. En doğru sonuçlar bu tetkik yöntemi ile elde edilir. Bu sendromun tedavisinde, erken teşhis ile ilaçlar ve verilecek olan egzersizler yeterli olabilir. Orta seviyeye ilerlemiş hastalara fizik tedavi yöntemi uygulanır. İhmal sonucu ileri seviyelere ulaşmış sendromlar için tek çare olarak cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır.

Cerrahi Müdahale Yöntemleri

Fizik tedavi esnasında kolunu kaldırmada problem yaşayan hastalar veya ilaçlar ve egzersizler sonucu olumlu bir ilerleme kaydedemeyen hastalarda cerrahi müdahale uygulanır. MR’da rotator manşet yırtığı çıkan kişilerde ya da manşete sürtücü durumda olan kemik çıkıntılarının olduğu durumlarda tedavi olarak cerrahi müdahale tercih edilir. Cerrahi müdahale, omuzda açılacak olan 1 cm'lik delikten yapılır. Cerrahi müdahalede rotator manşet yırtıklarının dikimi, kemik çıkıntılarının törpülenmesi ve kireçlenme olan köprücük ve kürek kemiği ucunun traşlanması gibi işlemler yapılmaktadır. Cerrahi müdahaleden sonra hastalar yaklaşık olarak 1 gün sonra hastaneden çıkmaktadır.

Fizik Tedavi ve İyileşme Süreci

Cerrahi müdahale yapılan Rotator Kuf Sendromu hastalarında, müdahalenin derecesine ve sendromun seviyesine göre fizik tedavi programı uygulanmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Azmi Ergun

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Bu rahatsızlığı yaşadım ve tedavi oldum.hastalik güzel tarif edilmiş detaylar güzel anlatılmış.tesekkurler..

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Azmi Ergun, rahatsızlığı yaşadığınız ve tedavi olduğunuz için geçmiş olsun. Yorumunuz için teşekkür ederiz, faydalı bulmanıza sevindik. Sağlıklı günler dileriz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Klinefelter Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Klinefelter Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Bebek Belirtileri ve Tedavisi

Down Sendromu Bebek Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kalp Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kalp Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Reiter Sendromu Nedenleri

Reiter Sendromu Nedenleri

Güncel

Othello Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Othello Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sendrom Belirtileri ve Tedavisi

Sendrom Belirtileri ve Tedavisi