Down Sendromlu Çocuklar
26 Haziran 2024

Down Sendromlu Çocuklar


Down sendromu, 800-1000 doğumda bir rastlanan ve 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması sonucu ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Çocukların erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve okul desteği ile toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler. Özellikle son yıllarda, Down sendromlu çocuklar konusunda farkındalıklar artmaya başlamıştır. Çocukların topluma kazandırılması için bazı dernekler ve vakıflar tarafından +1 değer farkındalık kampanyaları yürütülmektedir.

Down sendromlu bir çocuğa sahip olmak başlangıçta endişe verici olabilir. Ancak onların sevgi dolu varlığı, endişelerinizin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Onların neler yapabildiklerini gördükçe çocuğunuza olan güveniniz artacaktır.

Down Sendromlu Çocukların Eğitimi

Bölgenizde bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezinden alacağınız Down sendromlu raporu ile çocuğunuz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde ücretsiz olarak ders alabilmektedir. Adım Adım Projesi ve Küçük Adımlar Programı ile çocuğunuz ihtiyaç duyduğu dersleri rahatlıkla alabilecektir. Küçük Adımlar Programı, ailelerin de eğitim kurslarına katıldığı ve çocukların ev içi eğitimlerinin nasıl devam etmesi gerektiği ile ilgili uygulamaları da içeren bir programdır.

Program çerçevesinde, küçük yaştaki Down sendromlu çocuklar için evlere Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğrencileri destek amaçlı gelmekte ve çocuğun erken dönem eğitimi için MEB desteği ile aileye yardımcı olmaktadır. Program tüm illerde ücretsiz olarak yürütülmektedir. Çocuğun erken dönem gelişimi, her ay eve gelen üniversite öğrencisi tarafından rapor olarak hazırlanarak, çocuğun neleri öğrendiği, programın kaçıncı aşamasına geldiği hem üniversite hocalarına hem de MEB personeline iletilir. Böylelikle erken yaşta eğitim verilen Down sendromlu çocuk, özgüveni yüksek, kendi işlerini yapabilen bir birey olarak yetişir.

Down sendromlu çocuklar kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Bu yüzden Küçük Adımlar Programı, çocuğunuz için özel bir program çıkararak çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi, bilişsel ve motor becerileri ona özel program dahilinde uygulanır.

Son yıllarda, Down sendromlu çocukların eğitim sonrası istihdamlarını sağlamak için de çalışmalar başlatılmıştır.

Down Sendromlu Çocuğun Eğitimi Ne Zaman Başlamalıdır?

Down sendromlu çocukların motor becerileri ile ilgili gelişim, ilk günden başlar. Bebeğin doğumunun hemen ardından sürekli bir fizyoterapistle iş birliği içinde olmak, çocuğun bilişsel ve motor gelişim sürecinde önemli olacaktır.

Down Sendromlu Çocukların Ailelerine Tavsiyeler

Çocuğunuz normal bir çocuğun yapabileceği her şeyi yapabilir, ancak anlayışlı ve sabırlı olmanız önemlidir. Down sendromlu çocukların herkes gibi zayıf olduğu ve güçlü olduğu yanları vardır. Çocuğunuzun ilgilerini keşfetmesine izin verin ve onu destekleyin.

  • Aşırı korumacı olmayın, onu yapabilecekleri konusunda cesaretlendirin.
  • Çocuğunuzu farklı ortamlara sokmaktan korkmayın, bu onun iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
  • Çevrenizdeki insanları bilinçlendirerek çocuğunuza normal bir çocuk gibi davranılmasını isteyin.
  • Çocuğun önünde ah vah gibi yakınmalarla çocuğun kendine olan güvenini sarsmalarına izin vermeyin.
  • Çocuğunuzla gurur duyun çünkü sevgi dolu, yaşama sımsıkı bağlı, sosyal becerileri güçlü bir çocuğa sahipsiniz.

Down sendromlu çocuklar, yaşama +1 değer katarlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Capgras Sendromu Nedir?

Capgras Sendromu Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Down Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Down Sendromu Nasıl Anlaşılır?