Stevens Johnson Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Stevens Johnson Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Stevens-Johnson sendromu (SJS), cilt ve mukoza zarlarının enfeksiyonlara veya ilaçlara karşı ciddi bir şekilde reaksiyon gösterdiği nadir ve ciddi bir hastalıktır. Bu sendrom genellikle grip benzeri belirtilerle başlar ve ardından cildin üst tabakasının ölerek dökülmesine neden olan, ciltte yaygın ağrılı, kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları ile devam eder. Stevens-Johnson sendromu çoğunlukla hastaneye yatmayı gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Tedavi, rahatsızlığın sebebinin ortadan kaldırılmasına ve olası sağlık problemlerinin en aza indirilmesine yönelik olarak uygulanır. Stevens-Johnson sendromunun ardından iyileşme süresi, sağlık durumunuzun ciddiyetine göre haftalar hatta aylar alabilir. Eğer doktorunuz SJS'nin kullanılan ilaç tedavilerine bağlı olarak meydana geldiğini düşünüyorsa, bu ilaçlardan hayatınız boyunca uzak durmanız gerekmektedir.

Stevens Johnson Sendromu Belirtileri

  • Ciltte ağrı
  • Dilde şişme
  • Kurdeşen
  • Yüzde şişme
  • Özellikle dil, burun ve gözlerde olmak üzere ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları
  • Birkaç saat veya gün içerisinde tüm vücuda yayılan kırmızı veya mor cilt kızarıklıkları
  • Ciltte dökülme

Eğer Stevens-Johnson sendromunuz varsa, kızarıklıklardan birkaç gün önce aşağıdaki belirtileri görebilirsiniz:
  • Gözlerde yanma
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Yüksek ateş

Stevens-Johnson Sendromu Muayenesi

Stevens-Johnson sendromu, acil yardım alınmasını gerektiren tıbbi bir durumdur. Eğer belirtileri gözlemliyorsanız, hemen 112'yi veya acil yardım hattını arayın veya acil servise gidin. Acil servise gitmeden önce:
  • Kullandığınız ilaçların hepsini plastik bir torbaya koyun. Bu, doktorunuzun SJS'yi neyin tetiklediğini belirlemesine yardımcı olabilir.
  • Şayet mümkünse, aileden bir kişinin veya arkadaşınızın sizinle gelmesini isteyin. Sizi tanıyan biri, medikal geçmişiniz hakkında doktoru bilgilendirebilir ve mevcut hastalığınızla ilgili bilgi almanıza yardımcı olabilir.

Acil yardım doktoru, size geçirdiğiniz diğer hastalıklarla ve son zamanlarda grip benzeri belirtilerle karşılaşıp karşılaşmadığınız hakkında sorular soracaktır. Şayet mümkünse, hastaneye giderken bu konuları düşünün ve sizinle acil servise giden kişiyle önemli bilgileri paylaşın.

Stevens-Johnson Sendromu Tedavisi

SJS çoğunlukla yoğun bakım ya da yanık ünitesinde hastaneye yatmayı gerektirir. İlaçlara bağlı sebeplerin durdurulması, Stevens-Johnson sendromunu tedavi etmede ilk ve en önemli adımdır. Hastalığa kesin olarak hangi ilacın sebep olduğunu belirlemek zor olduğundan, doktorunuz sizin için gerekli olmayan bütün ilaçları almanızı yasaklayabilir. SJS tedavisi için tavsiye edilen belirli başlı öneriler yoktur. Hastanede yatarken yapılacak destekleyici bakım şunları içerir:
  • Sıvı takviyesi ve beslenme. Burnunuza veya midenize yerleştirilen bir hortum yardımıyla sıvı ve besin alabilirsiniz.
  • Cilt kaybı, vücut sıvısının önemli miktarda kaybına neden olabileceği için sıvı takviyesi tedavinin önemli bir bölümüdür.

Stevens Johnson Sendromu Yara Bakımı

Soğuk ve ıslak kompres, su kabarcıklarının iyileşme sürecinde yatışmasına yardımcı olabilir. Sağlık ekibiniz, ölü derileri yavaş yavaş alabilir ve gerektiği durumlarda rahatsızlıktan etkilenen bölgeye topikal anestezi uygulayabilir.

Stevens-Johnson sendromu, ciddi ve yaşamı tehdit edebilen bir durumdur. Bu nedenle, belirtileri fark ettiğinizde derhal tıbbi yardım alınması önemlidir. Rahatsızlıktan korunmak için bilinçli ilaç kullanımı ve doktor tavsiyelerine uymak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kutbay

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Stevens-Johnson sendromu belirtileri yaşadığımda, hızlı bir şekilde acil yardım almam gerektiğini biliyorum. Ancak belirtiler başladığında hastaneye gitmeden önce yapmam gerekenler arasında hangi adımlar daha öncelikli olmalı? Özellikle ilaçlarımı yanımda götürmek neden bu kadar önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kutbay,

Stevens-Johnson sendromu gibi ciddi bir durumla karşılaştığınızda, en hızlı şekilde acil yardıma ulaşmak elbette kritik öneme sahiptir. Hastaneye gitmeden önce atmanız gereken bazı öncelikli adımlar şunlardır:

1. İlaçları Yanınıza Almak: Kullandığınız ilaçları yanınıza almak, doktorların hangi ilaçların bu reaksiyonu tetikleyebileceğini değerlendirmesi açısından son derece önemlidir. Bu, tedavi sürecini hızlandırır ve doğru müdahaleyi sağlar.

2. Kimlik ve Sağlık Kartınızı Almak: Kimliğiniz ve sağlık sigorta kartınız, hastaneye giriş işlemlerini kolaylaştırır ve zaman kaybını önler.

3. Yakınlarınıza Haber Vermek: Yakınlarınıza durumunuzu ve hastaneye gittiğinizi bildirmek, gerektiğinde sizinle ilgili bilgi alabilmeleri ve destek olabilmeleri açısından faydalıdır.

4. Hafif ve Rahat Giysiler Giymek: Stevens-Johnson sendromu cildi etkilediğinden, rahat ve cildinizi tahriş etmeyecek giysiler giymek önemlidir.

5. Temiz Su İçmek: Vücudunuzu nemli tutmak ve hidrasyonu sağlamak için su içmek, genel sağlığınıza katkıda bulunur.

Bu adımlar, hastaneye gittiğinizde doktorların daha hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmesine yardımcı olur. Sağlığınız için en doğru bilgiyi her zaman bir sağlık profesyonelinden almayı ihmal etmeyin.

Geçmiş olsun,
Kutbay Bey

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Premenstrüel Sendrom Belirtileri ve Tedavisi

Premenstrüel Sendrom Belirtileri ve Tedavisi

Capgras Sendromu Nedir?

Capgras Sendromu Nedir?

İbs Bağırsak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

İbs Bağırsak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Mozaik Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Mozaik Down Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Sjögren Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Sjögren Sendromu Belirtileri ve Tedavisi