Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Huzursuz Bacak Sendromu:

Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), otururken veya yatarken bacaklarda olağandışı bir rahatsızlık hissi ile kendini gösteren, genellikle hastalar tarafından tam olarak ifade edilemeyen fakat uyluk, bacak ve ayaklarda, hatta bazı hastaların kollarında ürperme, kaşınma, ağrıma, ezilme, yanma, karıncalanma olarak ifade edilebilen bir hastalıktır. Bazı hastalar ise bu durumu kas krampı veya uyuşma ile karıştırabilirler.

Belirtiler ve Semptomlar:

Bacaklarda oluşan huzursuzluk hissi dinlenme esnasında meydana çıkar. Bu durum hem kadınları hem de erkekleri etkiler ve herhangi bir yaşta başlayabilir; yaşla birlikte şiddeti de artma eğilimindedir. Huzursuz bacak sendromu uyku kalitesini bozabilir ve gündüz uykululuk haline yol açabilir. Genellikle hareketsiz kalma ile ortaya çıkar ve bir süre uzanıldığında veya oturulduğunda meydana gelir. Hareket etme durumunda bu yakınımlar azalır.

Bunun yanı sıra bazı hastalar önleyemedikleri bir hareket etme arzusundan bahsetmektedirler. Bacaklarını gerek yatakta hareket ettirmekle gerek birkaç adım yürümekle bu yakınımlar kesilebilir. Bu tür yakınımlar özellikle akşamları daha fazla gözlemlenir. Gündüz saatlerine göre akşamları aynı şartlarda yakınımlar daha fazla olur. Uyku esnasında dahi bacak hareketleri ve bacakları hareket ettirme isteği sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Uyku Esnasında HBS:

Hastaların önemli bir kısmında uyku esnasında bacak hareketleri sendromu olarak adlandırılan ayrı bir hastalık ile birlikteliği görülmektedir. Yaklaşık olarak hastaların %75'inde bu iki hastalık birlikte oluşmaktadır. Huzursuz bacak sendromu olan hastaların büyük bir bölümü yatmakta yahut yatakta uyanık kalmakta zorluk çekmektedirler. Gün içerisinde yapılan kısa şekerlemelerde de hastalar sıkıntı yaşayabilmektedir.

HBS'nin Etkileri:

Hastalardaki belirtiler bacaklarda önemli olmayan hafif yakınımlardan, depresyona yol açan, hayattan zevk alamama noktasına kadar varan geniş bir yelpazede kendini gösterir. Bu hastalığın şiddeti zaman içerisinde farklılıklar gösterebilir ve bazı zamanlar kaybolup sonra yeniden ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu çocuklarda dahi meydana gelebilmektedir. Bu durum çocuklarda genelde büyümeye bağlı ağrılar olarak algılanabilmektedir. Ayrıca hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın zaman içerisinde seviyesinde genellikle artış olabilmektedir.

Nedenleri ve Risk Faktörleri:

Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan etkenler kesin olarak tespit edilememektedir. Bazı uzmanlar beyinde dopamin seviyesinde anormallik olmasını sorumlu tutmaktadırlar. Ailesel geçişin de bu hastalığın meydana gelmesinde önemli bir yeri vardır. Anne babasında huzursuz bacak sendromu olanlarda bu hastalığın meydana gelme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle genç yaşta bu hastalığa yakalanan hastaların bu hastalığı çocuklarına aktarma ihtimali daha yüksek olarak düşünülmektedir. Gen haritasının çıkarılması ile birlikte huzursuz bacak sendromunun da geni bulunmuştur.

Stres ile hastaların yakınımları daha da şiddetlendiği ayrıca gözlemlenmiştir. Bazı kadınlar ise bu hastalıkla ilk olarak hamilelikte ve özellikle de gebeliklerinin son üç ayında karşılaşırlar. Bu yakınımlar genelde doğumu takip eden ilk ay içerisinde kaybolmaktadır. Huzursuz bacak sendromu altta yatan önemli bir hastalığın yanı sıra demir eksikliği veya böbrek yetmezliği ile de meydana çıkabilmektedir.

Sonuç:

Huzursuz Bacak Sendromu, bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen ve genellikle kronik bir seyir izleyebilen bir hastalıktır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile belirtilerin kontrol altına alınması mümkündür. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıktığında bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Munchausen Sendromu Nedir?

Munchausen Sendromu Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Savant Sendromunun Son Durumu

Savant Sendromunun Son Durumu